Utazni és megállni

Ha a pár évvel ezelőtti önmagam elképzelte volna a jelenkorit, valószínűleg egy nagy hátizsákos, folyton-úton-lévő, soha-meg-nem-álló figurát vizualizált volna, aki az egyetem előtt kihagyott éveinek minden percét arra használja, hogy csak menjen és menjen.

A mostani én azonban már tudja, jópár dologban téved az a bizonyos pár évvel ezelőtti. Mert valóban, mindig lehet menni valahova, de az nem egyenlő azzal, hogy tudunk is. És most nem külső tényezőkre - pénzre, időre, összeköttetésekre - gondolok. Egyszerűen csak önmagunkra. Folyamatosan menni nem lehet. (Bár vannak, akik tudnak, ám rádöbbentem; nekem, nekünk vannak korlátaink.) A pár évvel ezelőtti én, aki csak vágyott utazni, aki nézett ki az iskola ablakán, s elképzelte, mi mindent csinálna, ha nem ott kellene ülni, mit sem tudott még az utazásról. Nem tudta, hogy az utazás nem csak úton levés.

A Benelux útinaplók 4. fejezetében már volt szó a megállásról, megpihenésről, de azt gondolom, ez egy olyan téma, ami a kezdetek kezdetén nem magától értetődő. Nekem legalábbis nem volt az. Ezeket mind a mai napig tanulom, tanuljuk. Hogy időt kell hagyni. Ahogy a tavalyi, külön töltött évünkről hazaértünk nyáron (ki Németországból, ki Dél-Koreából), s tudtuk, hogy nem kezdünk szeptembertől egyetemet, rögtön érkeztek a kérdések - amik persze bennünk is ott motoszkáltak - a hogyantovábbról. Ám valamiért csak nem sikerült leülnünk tervezgetni. Zajlott a nyár, forrón, zsúfoltan, rohantunk a barátokkal, családdal, cserkészekkel kirándulni, fesztiválozni, és még csak gondolkodni sem tudtunk rajta, mi lesz szeptembertől. Az ősz és az új egyetemi év közeledtével maradtunk talán először egyedül.

Tábortűznél ücsörögve.

Akkor jöttünk rá, hogy nemhogy a jövő építgetését nem kezdtük el, a múltat sem zártuk még le. Hiszen hogy gondolhatnánk a következő kalandra, mikor még nem is reflektáltunk olyan hatalmas tapasztalatokra, mint egy év hamburgi au-pairség vagy három hónap koreai önkénteskedés? S hogyan reflektáljunk, ha egy perc szabadidőnk, egy pici csöndünk, egyedüllétünk sincs? Hogy akarjunk elindulni valahová együtt, mikor egy évet külön töltöttünk, s nem hagytunk időt rá, hogy újra megismerjük a másikat?

Így történt hát, hogy szeptember legelején, mikor mindenkinek elindult a “normális” élet, s a korosztályunkból már csak mi nem vágtunk bele tanulmányainkba, végre volt időnk megszokni és “megunni”, hogy itthon vagyunk. Ebből pedig az következett, hogy elrendeztük legfontosabb gondolatainkat, tanulságainkat vagy akár a fényképeinket az elmúlt évről, és összeültünk, hogy beszéljünk a következőről.

Ekkor kezdődött a megálmodás. Megbeszéltük, hogy szánunk erre, s csak erre pár napot. Leültünk egymással szemben, köztünk egy nyitott füzet, s kérdéseket tettünk fel magunknak, a válaszokat pedig az egymással szembeni lapokra rajzoltuk, írtuk fel. Egészen egyszerű kérdések voltak ezek. Mit várunk a következő évtől? Mit várunk magunktól, s a másiktól? Miben szeretnénk fejlődni vagy mitől félünk? Ha bármit megtehetnénk, mi lenne az? Ültünk és rajzoltunk, gondolkoztunk, álmodoztunk egész nap, s minden kérdés után megbeszéltük a válaszokat. Nem döntöttünk el semmit, nem beszéltünk konkrét helyekről, állomásokról. Próbáltunk ránézni a nagy egész nem kézzelfogható oldalára.

Rajzaink kis füzetlapon. Rendezzük az elmúlt időt.

Majd újabb pár nap kellett ahhoz, hogy azt érezzük, készen állunk a tervezésre. A rajzolgatás eredményeként összeírt bakancslistánkra pillantottunk, s ráböktünk arra, amit akkor a legideálisabbnak tartottunk. Átsétálni Luxemburgot. És akkor nekikezdtünk. Tudtuk, hogy ez egy ideális cél egy hátizsákos-stoppolós túrának, elkezdtünk hát útvonalakat, szállásokat, tudnivalókat keresni. Listát írtunk mindarról, amire szükségünk lehet, beszereztünk végre egy-egy jó túrabakancsot.

Ekkor jött el az a pont, ami a pár évvel ezelőtti én szemében a Kezdet, a mostani én szemében azonban a következő lépcső volt: az elindulás. Ekkor álltunk ki Szegeden a budapesti út szélére azokkal a bizonyos nagy hátizsákokkal, hangszereinkkel, s egy hétre elegendő ennivalóval stoppolni. Ekkor vágtunk neki a nagy útnak.

Vége az első résznek. A bejegyzés itt folytatódik.

2020.02.16. Panna