Banduko útikalauz stopposoknak

Ahogy minden stopposnak, nekünk is egyre bővül a listánk arról, hogyan is érdemes. Ezeket a tippeket tartjuk legfontosabb tapasztalatainknak, ha érdekel a téma, olvasgasd, kérdezz vagy oszd meg saját ötleteidet Instagram oldalunkon.

  1. Fontos az előkészület! - Stoppolni nem annyi, hogy feltartott hüvelykujjal kiállsz a legközelebbi út szélére. Ragadj térképet, azonosítsd be, hol vagy, s hova szeretnél eljutni. Keresd meg a a lehetséges odavezető forgalmas utakat, s juss el egy főút vagy autópálya felhajtó közelébe. Fontos, hogy legyen biztonságos, szabályos helye az autóknak megállni. (Ebben nagy segítség lehet a stopposok által kifejlesztett Hitchhiking maps applikáció vagy a hitchwiki.org.)
  2. Válaszd meg, kihez szállsz be! - Furcsán hangzik, de ha csökkenteni szeretnéd a veszélyforrást, fontos hogy ne bárki mellé ülj be az autóba. Még ha kínos is, hallgass a megérzésedre, s ha valami nincs rendben, mondj nemet.
  3. Ha teheted, stoppolj valakivel együtt! - Nem nagyon kell magyarázni, nagyobb a biztonságérzet… Három vagy több fő már necces, nem mindig van annyi hely. (Kivéve az Ördögkatlan fesztiválon. De az más tészta.)
  4. Kövesd a térképen, hogy merre jártok! - Ha valakivel nem egészen a célig utazol, keress egy jó helyet, s figyelmeztesd időben, hol tehetne ki.
  5. Legyen nálad életmentő harapnivaló! - Néha órákra be lehet ragadni egy-egy helyen, így nem árt, ha van mit enned. Teli hassal (de legalábbis nem farkaséhesen) valahogy minden sokkal reménytelibbnek tűnik.
  6. Estefelé 0-24-es benzinkút! - Van olyan, hogy elkerül a szerencse (avagy a nyitott, egyedül utazó autós), és igen, megesik, hogy rád esteledik. Ha kezd későre járni, érdemes egy éjjel-nappali benzinkútnál letáborozni, ha messze még a cél. Ha olyan szerencséd van, mint nekünk, a kedves dolgozók megmutatják a legkényelmesebb sarkot, s még teát is kapsz éjjelre. Nem beszélve arról, hogy el tudsz menni mosdóba.
  7. Nézz utána, legális-e! - Európa sok országában legális stoppolni. Belgiumban a nehézkes és drága tömegközlekedés miatt egyenesen szokványos, ennek megfelelően könnyű is fuvart találni. Ellenben Máltán például büntetik. Ahogy a legtöbb kamionost is, ha felvesznek stopposokat.
  8. Mosolyogj! - Rengetegszer hallottuk már, hogy “egyébként nemigen veszek fel senkit, de ti olyan szimpatikusnak tűntetek…” Mosolyogj és vedd le a napszemüveged, ha stoppolsz; itt is számít a megjelenés, és előny, ha az autósok a szemedbe nézhetnek, mielőtt eldöntik, megállnak-e.
  9. Egyszerre egyet - Ha messze utazol és teheted, “darabold fel” az előtted álló utat. Ne tervezz túl sok kilométert egy napra, inkább nézz ki egy kedves kis várost, szállással vagy ismerősökkel, akik várnak, s fogd fel egy mínusz egyedik úticélnak. Ha nem hajt az időszűke, stresszmentesebb utad lesz, és nem fogsz újabb és újabb kétségekbe esni minden, az orrod előtt elhúzó autó láttán.
  10. Stoppolni felelősség! - Biztonsági okokból, nem csak önmagadra nézve. Stopposként útitárssá válsz. Az egyébként egyedül utazó autósok örülnek, ha beszélgetsz velük, különösen egy hosszú, estébe hajló úton, de ne vond el a figyelmüket.

+1 Élvezd! - Akárhogyis, stoppolni remek mulatság, s ahogy tapasztaltuk, a legjobb ha egy Rejtő-karakterként gondolsz magadra. Légy nyitott az új emberekre, történetekre, kalandokra. Hisz’ a stoppolásra különösen igaz, hogy az út maga a cél.

Csavaros híd, erdős háttérrel az autóúton
2020.01.03. Panna